Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου 2015

Συνεργασία Δήμου Οροπεδίου-Μουσείου Φυσικής Ιστορίας


Ο προσδιορισμός του πλαισίου συνεργασίας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης και του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, σε μια προσπάθεια ανάδειξης της περιβαλλοντικής, κοινωνικής και οικονομικής αξίας  των τοπικών οικοσυστημάτων και προστασίας της βιοποικιλότητας στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου (του οποίου τα διοικητικά όρια βρίσκονται εξ ολοκλήρου εντός Δικτύου Natura 2000) ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν ο δήμαρχος Γ. Στεφανάκης και ο διευθυντής του μουσείου κ. Μωυσής Μυλωνάς. 

Oι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι υπάρχουν κοινά ενδιαφέροντα και συγκλίνοντες στόχοι, καθώς το φυσικό περιβάλλον, τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα, η πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του Οροπεδίου σε συνδυασμό με το χαρακτηρισμό της περιοχής ως Natura 2000 προσφέρουν μια εξαιρετική ευκαιρία συνεργασίας έτσι, ώστε οι παραγωγικοί φορείς και η τοπική κοινωνία να κατανοήσουν και να υποστηρίξουν τη πολιτική προστασίας της βιοποικιλότητας ως αφετηρία, και όχι ως εμπόδιο, για την τοπική ανάπτυξη. 


 Κύριο συμπέρασμα της συνάντησης είναι ότι το Δίκτυο Natura 2000 διασφαλίζει την προστασία και διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού τοπίου και παρέχει σημαντικά οφέλη για την τοπική οικονομία και ένα ευρύ φάσμα ευκαιριών για την ενίσχυση της απασχόλησης και την ανάπτυξη φιλικών προς το περιβάλλον επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. 

Σε αυτό το πλαίσιο,  οι κ.κ. Μ. Μυλωνάς και Γ. Στεφανάκης συμφώνησαν να προχωρήσουν στη περιβαλλοντική ενημέρωση του πληθυσμού που κατοικεί και δραστηριοποιείται στο Οροπέδιο Λασιθίου για τα οφέλη του Δικτύου Natura 2000, στο πλαίσιο του έργου LIFE13 με τίτλο «Οι οικολογικές υπηρεσίες, τα κοινωνικά οφέλη και η οικονομική αξία των υπηρεσιών των οικοσυστημάτων στις περιοχές NATURA 2000 στην Κρήτη» (LIFE Natura2000ValueCrete), που ήδη έχει ξεκινήσει να υλοποιεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης – Γενική Δ/νση Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων, Δ/νση Συντονισμού και Επιθεώρησης Δασών και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, να διερευνήσουν τις δυνατότητες, αλλά και τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη δράσεων ορθής περιβαλλοντικής διαχείρισης της περιοχής του Οροπεδίου Λασιθίου αλλά και του ορεινού όγκου της Δίκτης. 

Επιπλέον συμφώνησαν να εξετάσουν τις υφιστάμενες δυνατότητες για από κοινού διεκδίκηση ένταξης σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, να καθορίσουν  το ακριβές πλαίσιο και τους άξονες συνεργασίας σε ένα Σύμφωνο Συνεργασίας ανάμεσα στους δύο φορείς.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν επίσης οι αντιδήμαρχοι Οροπεδίου Λασιθίου, κκ. Κωστής Σιγανός και Γιώργος Σμυρνάκης, ο κ. Ζαχαρίας Σωμαράς, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης, οι ερευνητές του Μουσείου δρ. Σταύρος Ξηρουχάκης, δρ. Μιχάλης Προμπονάς, δρ. Μαρία Σακελλάρη και ο κ. Γιάννης Σμυρνάκης, γεωπόνος. 
patris.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: