Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Ανακοινωση φορέων πρωτογενή τομέα Οροπεδιου Λασιθιου για το φραγμα

Με αναπάντητα ερωτήματα, μισόλογα, και χωρίς να γίνει καμιά αναφορά στο τεχνικό κομμάτι κατασκευής των έργων υδροληψίας
που θα γίνουν στο Οροπέδιο, έκλεισε η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Οροπεδίου Λασιθίου για το φράγμα αποσελέμη.
Το μεγάλο ζητούμενο για την περιοχή, που αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση της πολιτείας, και είναι η ενημέρωση της κοινωνίας, εξακολουθεί να είναι ζητούμενο.
Καμιά αναφορά δεν έγινε για τις επιπτώσεις και τις παρενέργειες από την κατασκευή και λειτουργία του φράγματος στον αγροτικό, κτηνοτροφικό και βιοτεχνικό τομέα.
Μισά λόγια και υποδείξεις που φανερώνουν μάλλον άγνοια των δυνατοτήτων εφαρμογής αυτών των υποδείξεων, αν λάβει κανείς υπόψη του τα προβλήματα που προκύπτουν από την διάρθρωση της αγροτικής γης και την κατάσταση που βιώνει ο πρωτογενής τομέας της περιοχής, επηρεαζόμενος και από την γενικότερη οικονομική συγκυρία.

Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι του έργου, και τις παρενέργειες του στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής ,φαίνεται να είναι θολό το τοπίο και εκεί.
Με τον τρόπο που έχουν μελετηθεί να κατασκευασθούν τα έργα, σε συνδυασμό με τα όσα προβλέπονται στον περιβαλλοντικό όρο δ.31 της ΚΥΑ 142074/2005 δίνεται η δυνατότητα υδρομάστευσης της περιοχής προκειμένου να ενισχυθεί ο αποσελέμης.
Η αναφορά δε στελέχους του ΟΑΚ στο ότι δεν πρέπει να θιγεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής αποτελεί επιβεβαίωση του κινδύνου που ελλοχεύει και σε αυτό το ζήτημα.
Το ότι πάρα πολλά από τα ερωτήματα που τέθηκαν από τους παρευρισκόμενους έμειναν αναπάντητα, η μη ολοκληρωμένη ενημέρωση της κοινωνίας του Οροπεδίου, τα μισόλογα, έδωσαν την αφορμή στον εκπρόσωπο του αγροτικού και κτηνοτροφικού κόσμου της περιοχής, Δ/ντή του Αγροτικού Συνεταιρισμού με παρέμβαση του, να καταστήσει σαφές στους υπεύθυνους του έργου, ότι το έργο δεν μπορεί να προχωρήσει έχοντας αυτούς τους ανθρώπους στην άγνοια και την αβεβαιότητα.
Τόνισε με έμφαση πως μια περιοχή που στην συντριπτική της πλειοψηφία ασχολείται με τον πρωτογενή τομέα, που τα τελευταία χρόνια καταβάλλει σοβαρές προσπάθειες μιας ορθολογικής ολοκληρωμένης διαχείρισης για την παραγωγή πιστοποιημένων αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, δεν μπορεί να βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων.
Ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος, θα αντιδράσει και μάλιστα δυναμικά προκειμένου να κατοχυρώσει το δικαίωμα του να προγραμματίζει απρόσκοπτα τη ζωή του.
Κάλεσε δε τους ιθύνοντες του έργου να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τις ανησυχίες του κόσμου και να παράσχουν γραπτές εγγυήσεις για την διασφάλιση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: