Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014

Επιτέλους “Βέτο” από το Λασίθι για το φράγμα Αποσελέμη

της Λίλιαν Δαφερμάκη

Για πρώτη φορά ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου βάζει “βέτο” στο κρίσιμο ζήτημα της κατασκευής του φράγματος Αποσελέμη, προβάλλοντας δύο κεντροβαρή ζητήματα. Το πρώτο αφορά στα ανταποδοτικά έργα που θα πρέπει να διασφαλιστούν, ως αντίβαρο της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που θα δεχτούν.

Το δεύτερο αφορά στη νέα πραγματικότητα που δημιουργεί το μεγάλο αυτό έργο και στον τρόπο που θα επηρεάσει την τοπική οικονομία της περιοχής και ειδικά τον πρωτογενή τομέα που βρίσκεται σε πλήρη άνθηση.

Απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ζητήματα πρόκειται να ζητηθούν στο πλαίσιο ημερίδας που θα γίνει αύριο στις 10.00 το πρωί στο δημαρχείο Οροπεδίου, με τη συμμετοχή τοπικών φορέων και πολιτών που θα ενημερωθούν από στελέχη του ΟΑΚ (Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης) για το όλο μεγάλο αυτό θέμα.


Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των ανταποδοτικών ο δήμαρχος Γιάννης Στεφανάκης με δηλώσεις του στην “Π” ξεκαθαρίζει ότι είναι αδιαπραγμάτευτος σε σχέση όχι μόνο με τη διασφάλιση τους, αλλά και την άμεση δρομολόγηση της υλοποίησης τους, που είναι προυπόθεση για να προχωρήσει το έργο…

Όπως εξηγεί, “είναι προφανές ότι δεν θέλουμε να διαχειριστούμε εκβιαστικά το όλο θέμα, αλλά γιατί η πραγματικότητα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν αφήνει κανένα περιθώριο.

Οι στοιχειώδεις υποδομές έργων που έχουμε στον τόπο μας είναι ανύπαρκτες, ενώ την ίδια στιγμή καταγράφεται ένα σημαντικό ρεύμα επιστροφής νέων ανθρώπων στο Οροπέδιο που θέλουν να ζήσουν επενδύοντας στην αγροτική παραγωγή.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι 16 χωριά δεν έχουν βιολογικό καθαρισμό ούτε για δείγμα, έχουμε λιμνοδεξαμενές γεμάτες νερό, αλλά δεν υπάρχουν δίκτυα άρδευσης για να ποτίσουν οι αγρότες, και ο δρόμος του Οροπεδίου (που φτιάχτηκε επί γερμανικής κατοχής με αγγαρίες που έκαναν οι κάτοικοι) βρίσκεται σε μια απαράδεκτη κατάσταση και υπάρχουν σοβαρά ζητήματα οδικής ασφάλειας”.

Παράλληλα όμως στη διάρκεια της ημερίδας αναμένεται να τεθεί και ένα άλλο κρίσιμο ζήτημα για το οποίο θα ζητηθούν απαντήσεις από τα στελέχη του ΟΑΚ σε ό,τι αφορά το πώς η κατασκευή του φράγματος επηρεάζει την τοπική οικονομία, και ειδικά τον πρωτογενή τομέα.

Ειδικότερα σε μια από τις μελέτες του έργου αναφέρεται ότι θα πρέπει να γίνουν μετρήσεις στην ευρύτερη περιοχή του φράγματος όπου αναπτύσσονται καλλιέργειες, προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ποσότητες φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται επηρεάζουν τον υδροφόρο ορίζοντα.

Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο δήμαρχος κ.Γ.Στεφανάκης, “εάν διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα και τεθεί ζήτημα διακοπής των καλλιεργιών αυτών ώστε να οδηγηθούμε στη βιολογική γεωργία, η μετάβαση από το ένα στάδιο στο επόμενο προϋποθέτει ένα χρονικό διάστημα αγρανάπαυσης.

Άρα λοιπόν τίθεται μείζον ζήτημα για όλους αυτούς τους ανθρώπους που ενδεχομένως χρειαστεί να αλλάξουν τον τρόπο της καλλιεργητικής τους παραγωγής, πώς θα ζήσουν σε αυτό το μεσοδιάστημα… Αυτά είναι πολύ σοβαρά θέματα τα οποία εκ των προτέρων θα πρέπει να απαντηθούν και όχι εκ των υστέρων”.

Ο ίδιος τονίζει ότι ο Δήμος από την πλευρά του σε συνεργασία με τους τοπικούς παραγωγικούς φορείς ολοκληρώνει τη διαμόρφωση ενός πλαισίου που θα καθορίζει τα οφέλη που θα πρέπει να διασφαλίσει η τοπική κοινωνία από την κατασκευή του φράγματος, τα οποία η πολιτεία οφείλει να εγγυηθεί και να διασφαλίσει την υλοποίηση τους.

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ΧΩΡΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ!!!

Ελενη Φιλημονος είπε...

Κυριε Γιαννη, τι θελετε να αποδειξετε; Δεν εκπροσωπηθηκατε στην συσκεψη των στελεχων μεσω των εκπροσωπων σας; δεν ηταν εκει εκπροσωποι των αγροτικων συλλογων, των κτηνοτροφων του εμπορικου συλλογου και των συνεταιρισμων σας;
Δηλαδη δεν ειστε ικανοποιημενος; Μηπως τελικα ειστε απλα ενας ΛΟΥΜΠΕΝ; Μηπως τελικα ειστε απο εκεινους τους ανοητα σκεπτομενους δηθεν επαναστατες, που οδηγησαν ως εδω με την κομπλεξικη σταση τους τα πραγματα; Τι εχεις προσφερει ΕΣΕΙ στον τοπο σου; ΝΤΡΟΠΗ πια!