Σάββατο 15 Νοεμβρίου 2014

Το Λαϊκίζειν εστί φιλοσοφείν;;;

του Γιώργου Μακράκη

Εντύπωση μου προκάλεσε το γεγονός ότι ένα γραπτό μήνυμα ενός υφυπουργού και βουλευτή Λασιθίου με  σοβαρές καταγγελίες δεν σχολιάστηκε από τα τοπικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Το μήνυμα του, συμπαθέστατου κατ’ τα άλλα, Υφυπουργού Εργασίας και  Βουλευτή  Λασιθίου κ. Πλακιωτάκη σε ημερίδα για το Φράγμα Αποσελέμη, η οποία διεξήχθη στο Οροπέδιο με πρωτοβουλία του Δήμου   δημιουργεί πλήθος ερωτημάτων για τις απόψεις που εκφράζονται μέσω γραπτού μηνύματος, τις σοβαρές  καταγγελίες που κατατίθενται στον δημόσιο λόγο μέσω αυτού και, κυρίως, το χρονικό σημείο αυτών των απόψεων-καταγγελιών.

Το μήνυμα, διατυπωμένο τον Νοέμβριο του 2014(…!!!...) μιλάει ευθέως για ένοχες σιωπές, χωρίς να κατονομάζει, ωστόσο, τους ενόχους, αλλά και χωρίς ίχνος αυτοκριτικής.

Υπενθυμίζεται (για όσους δεν το θυμούνται) ότι ο Υφυπουργός Εργασίας κ. Πλακιωτάκης είναι  εκλεγμένος Βουλευτής Λασιθίου  από το 2004. Άρα από το 2004, τουλάχιστον, είχε υποχρέωση να διερευνήσει τις συνέπειες ενός τόσο μεγάλου έργου για το Λασίθι και να δημοσιοποιήσει ο ίδιος τα συμπεράσματά του, τις θέσεις του και, τυχόν, αντιρρήσεις του. Είχε, περαιτέρω, την υποχρέωση να ενεργήσει, αν διαπίστωνε πως το έργο του Φράγματος κρύβει κινδύνους για το Οροπέδιο.


Στο  μήνυμά του ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρει,  μεταξύ άλλων : «Αυτοί που είχαν την ευθύνη να ενημερώσουν πρώτα – πρώτα τους κατοίκους του Οροπεδίου, και μετά ολόκληρου του Λασιθίου, είχαν ανταλλάξει την σιωπή τους με θέσεις και προνόμια. Δεν μας είπαν ποτέ τι σημαίνει πραγματικά το έργο αυτό για το Οροπέδιο».

 Ο κ. Πλακιωτάκης δε μας είπε, ωστόσο, ποτέ τη δική του γνώμη για το Φράγμα του Αποσελέμη και τις συνέπειές του, ούτε καν (;) διερεύνησε να τις  μάθει με τη βουλευτική του ιδιότητα. Ενώ, λοιπόν, σιωπούσε προκλητικά τόσα χρόνια, τώρα, εν έτει 2015, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Δήμου Οροπεδίου, ανησυχεί για το έργο…

Προβαίνει δε σε διαπιστώσεις χωρίς να μας λέει από πού ενημερώθηκε και  τι ακριβώς αφορούν οι φόβοι του για το Οροπέδιο έστω και τώρα. Αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Πλακιωτάκης :

 «Πέρασαν πολλά χρόνια για να ανακαλύψουμε όλοι μας πως και το νόμισμα αυτό, όπως άλλωστε όλα τα νομίσματα, έχουν δύο όψεις. Πως, δηλαδή, μαζί με τα καλά μας επιφύλασσε και ορισμένα κακά τα οποία δικαίως προβληματίζουν το Οροπέδιο εδώ και χρόνια.»

Όχι, κύριε Πλακιωτάκη! Δεν ανακαλύψαμε τώρα, μετά από πολλά χρόνια, την άλλη πλευρά του νομίσματος. Ως Δημοτική Παράταξη («ψηφίΖω Λασίθι με ελπίδα και όραμα»), κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, αλλά και από νωρίτερα ακόμα, είχαμε εκδώσει πολλές δημόσιες ανακοινώσεις με συγκεκριμένα ερωτήματα, με συγκεκριμένες θέσεις, με συγκεκριμένες προτάσεις, αναδεικνύοντας το θέμα και καλώντας τους αρμοδίους να λάβουν θέση, και σίγουρα ένας εκ των αρμοδίων είναι και ο Βουλευτής του νομού, ο διατελέσας και διατελών Υφυπουργός Κυβερνήσεων.

Φαντάζομαι  δε, ότι ο Βουλευτής και Υφυπουργός είχε λάβει γνώση των ανακοινώσεών μας, αφού, εκτός του ότι οι ανακοινώσεις είχαν δημοσιοποιηθεί, είχαν αποσταλεί και στο προσωπικό του email. Δεν είδα, ωστόσο, καμία κοινοβουλευτική παρέμβαση, καμία δημόσια απορία, καμία συμμετοχή στον δημόσιο διάλογο.


Φαντάζομαι, περαιτέρω, ότι δεν ανήκει σε αυτούς που καταγγέλλει για ανταλλαγή σιωπής, οφείλει, όμως, να μας πει αυτός πρώτα με την ιδιότητά του, έστω και τώρα, τι σημαίνει το Φράγμα για το Οροπέδιο. Οφείλει να μας κατονομάσει ποιους εννοεί  ότι αντάλλαξαν τη σιωπή τους με θέσεις και προνόμια, ποια είναι η ένοχη σιωπή και ποια τα αμαρτωλά προνόμια. Οφείλει να μας πει τι έκανε ο ίδιος τόσα χρόνια γι’ αυτό το θέμα. Τι έκανε, όταν εμείς, επιμένοντας στο θέμα του Φράγματος Αποσελέμη, δημοσιεύσαμε θέσεις, απόψεις, ερωτήσεις? Τι κάνει έστω και τώρα?

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο του μηνύματος του κ. Πλακιωτάκη:

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκε στο Οροπέδιο, με πρωτοβουλία του νέου Δημάρχου Γιάννη Στεφανάκη, Ημερίδα στη διάρκεια της οποίας εξετάσθηκε το μείζον θέμα του Φράγματος Αποσελέμη. 

Στην εν λόγω ημερίδα, δεν κατάφερα να παραστώ λόγο φόρτου εργασίας, θεωρώ ωστόσο το θέμα που πραγματεύεται ιδιαίτερα σημαντικό και για το λόγο αυτό το παρακολουθώ στενά. 

Εξάλλου, στο μήνυμα που έστειλα στην εν λόγω ημερίδα αποσαφηνίζω πλήρως την θέση μου για το θέμα του Φράγματος Αποσελέμη.
Ειδικότερα, στο μήνυμα μου αναφέρω τα εξής :
"ΜΗΝΥΜΑ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κ. Ι.ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε Οροπεδίου κ. Γιάννη Στεφανάκη
Αξιότιμοι κύριοι Δημάρχοι.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης
Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι
Καταρχάς επιτρέψτε μου να σας εκφράσω την λύπη μου για το οτι απουσιάζω από την σημερινή, ιδιαίτερα σημαντική κατά τη γνώμη μου, ημερίδα που διοργανώνει ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου, στην διάρκεια της οποίας θα συζητηθεί το μείζον θέμα του φράγματος Αποσελέμη.
Όπως πολλά καλά γνωρίζουμε όλοι μας το έργο αυτό έχει χαρακτηρισθεί ως ένα από τα σημαντικότερα έργα της χώρας.
Απο τα μέσα της δεκαετίας του ’80 οπότε και ετέθει και για πρώτη φορά το θέμα της κατασκευής του φράγματος, όταν δεν ήμουν καν βουλευτής, παρατηρώ πως μέχρι και τώρα συνεχίζουμε να συζητάμε τα αυτονόητα.
Η εποχή εκείνη χαρακτηρίζετε από σοβαρό έλλειμμα ουσιαστικής ενημέρωσης γύρω από τα καλά και τα κακά που θα έφερνε ένα τέτοιο έργο στην περιοχή μας.
Αυτοί που είχαν την ευθύνη να ενημερώσουν πρώτα – πρώτα τους κατοίκους του Οροπεδίου, και μετά ολόκληρου του Λασιθίου, είχαν ανταλλάξει την σιωπή τους με θέσεις και προνόμια. Δεν μας είπαν ποτέ τι σημαίνει πραγματικά το έργο αυτό για το Οροπέδιο.
Πέρασαν πολλά χρόνια για να ανακαλύψουμε όλοι μας πως και το νόμισμα αυτό, όπως άλλωστε όλα τα νομίσματα, έχουν δύο όψεις.
Πως, δηλαδή, μαζί με τα καλά μας επιφύλλασε και ορισμένα κακά τα οποία δικαίως προβληματίζουν το Οροπέδιο εδώ και χρόνια.
Διότι, τόσο μεγάλα και σπουδαία έργα είναι καλοδεχούμενα υπο την βασική προϋπόθεση πως ωφελούν το σύνολο των ανθρώπων που θα επηρεαστούν από την κατασκευή τους.
Το να κατασκευάσουμε ένα έργο το οποίο θα ωφελεί τους μισούς και θα επηρεάζει αρνητικά τους άλλους μισούς δεν έχει κανένα νόημα και κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί πως τέτοια έργα είναι χρήσιμα.
Υπάρχουν λοιπόν πολλά και σοβαρά ερωτήματα γύρω από το έργο αυτό τα οποία δεν έχουν απαντηθεί επαρκώς και με πειστικότητα.
Και το ερώτημα που κυριαρχεί είναι το πως θα επιδράσει ένα τέτοιο έργο σε μια ιδιαίτερη περιοχή όπως είναι το Οροπέδιο.
Πρέπει λοιπόν να δοθούν πειστικές απαντήσεις. Πρέπει να αποσαφηνιστεί πλήρως το πως δεν θα επηρεαστεί αρνητικά το Οροπέδιο και οι κάτοικοι του από το έργο αυτό.
Για το λόγο αυτό στηρίζω τη νέα Δημοτική Αρχή του Οροπεδίου στην προσπάθεια της να δοθούν οι πρέπουσες λύσεις και θα είμαι δίπλα σε όλους τους αγώνες των κατοίκων της περιοχής έως ότου γίνει αντιληπτό πως δεν υπάρχουν κρητικοί πρώτης και δεύτερης κατηγορίας.
Αναμένω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της ημερίδας σας για την οποία εύχομαι κάθε επιτυχία και συνεχίζω να παρακολουθώ στενά το μείζον αυτό θέμα για το νομό μας.

Ιωάννης Πλακιωτάκης
Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικών Ασφαλίσεων και Πρόνοιας
Βουλευτής Λασιθίου"



Δεν υπάρχουν σχόλια: