Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014

Το σοβαρότατο πρόβλημα της σήραγγας του Αποσελέμη

"Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να μεταφέρει από το Οροπέδιο στο φράγμα 72.000 m³ την ώρα, ή 1.728.000 m³ το εικοσιτετράωρο, ή 51.840.000 m³ το μήνα! Δηλαδή, για τους τρεις χειμερινούς μήνες 155.520.000 κυβικά μέτρα νερό! Ποσότητα πολλαπλάσια από την συνολική απορροή του Οροπεδίου Λασιθίου!"

Για τα σοβαρά θέματα ασχολούμαστε λίγο. Για τα πολύ σοβαρά καθόλου.

Από τον κανόνα αυτό, δεν ξέφυγε καθόλου το σοβαρότατο πρόβλημα της σήραγγας του Αποσελέμη.

Πραγματικά, εκτός από την επιστολή που δημοσίευσα προ ημερών, κανένας άλλος δεν ασχολήθηκε με το τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό πρόβλημα του τόπου, με ένα θέμα που απειλεί να μας καταστρέψει ολοκληρωτικά. Ούτε οι περιβαλλοντολόγοι, ούτε οι υδρογεωλόγοι, ούτε η Περιφέρεια Κρήτης, ούτε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και φυσικά ούτε ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας του οποίου η περιοχή απειλείται με ολοκληρωτική καταστροφή!
Από την άλλη πλευρά, σχεδόν σε καθημερινή βάση, από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου και των μέσων μαζικής ενημέρωσης, συνεχίζεται να διαφημίζεται το καταστροφικό έργο της σήραγγας. Ανάμεσα στα τεχνικά χαρακτηριστικά της σήραγγας, ως σημαντικότερο προβάλλεται εκείνο της μεγάλης παροχετευτικής δυνατότητας. Θα έχει λέει δυνατότητα παροχέτευσης 20 m³ το δευτερόλεπτο!
Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι μπορεί να μεταφέρει από το Οροπέδιο στο φράγμα 72.000 m³ την ώρα, ή 1.728.000 m³ το εικοσιτετράωρο, ή 51.840.000 m³ το μήνα! Δηλαδή, για τους τρεις χειμερινούς μήνες 155.520.000 κυβικά μέτρα νερό! Ποσότητα πολλαπλάσια από την συνολική απορροή του Οροπεδίου Λασιθίου!
Για να καταλάβει ο αναγνώστης το τι σημαίνουν τα 20 m³ ανά δευτερόλεπτο, παραθέτω τη μέση παροχή ορισμένων ποταμών της χώρας μας: Λουδίας 20 m³, Πηνειός Πελοποννήσου 25 m³, Πηνειός Λαρίσης 50 m³, Νέστος 58 m³, και Αξιός 165 m³ το δευτερόλεπτο.
Με άλλα λόγια, έχουν προγραμματίσει να παίρνουν όλη την ποσότητα του νερού από το Οροπέδιο, πριν προλάβει έστω και μία σταγόνα να εισέλθει εντός του υδροφορέα των Λασιθιώτικων βουνών από τον οποίο υδρεύεται η περιοχή μας. Εδώ είναι η πηγή της απειλής, εδώ είναι η απειλή της καταστροφής του ο Τόπου μας.
Οι γεωτρήσεις μας θα επηρεαστούν σίγουρα. Άλλωστε, αυτό απέδειξε η μελέτη του ΙΓΜΕ που αναφέραμε στο προηγούμενο δημοσίευμά μας. Οι χρωστικές που έβαλαν στο χώνο του Λασιθίου, βρέθηκαν μετά από λίγες ημέρες στις γεωτρήσεις της περιοχής μας. Δεν γνωρίζουμε αν οι γεωτρήσεις θα στερέψουν τελείως. Αλλά, ακόμη κι αν αποφύγουμε την ολοκληρωτική καταστροφή τους, κάτι πολύ αμφίβολο, θα υποβαθμιστεί σίγουρα η στάθμη τους. Αυτό θα έχει τεράστιες περιβαλλοντικές και οικονομικές επιπτώσεις στην περιοχή μας, διότι θα οδηγηθεί σε ερημοποίηση και θα ανέβει κατακόρυφα, το ήδη υψηλό, κόστος άντλησης του νερού.
Θυμίζω στους αναγνώστες ότι μόλις προ 20 έως 30 χρόνια, αντλούσαμε νερό από βάθη 20, 30 έως 50 m. Η υπεράντληση των γεωτρήσεων του Δήμου Ηρακλείου που λειτουργούν στην περιοχή μας, οδήγησε τα πράγματα ώστε σήμερα, να αντλούμε από βάθη που υπερβαίνουν ακόμη και τα 300 m!
Τώρα, πάλι χάριν του Δήμου Ηρακλείου, κινδυνεύουμε να γίνουμε μία άνυδρη και προβληματική περιοχή. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονίσω, ότι είμαστε η μοναδική περιοχή του Νομού που τροφοδοτεί με νερό το Ηράκλειο επί 30 και πλέον χρόνια, χωρίς να έχει το παραμικρό ανταποδοτικό όφελος, και αυτό σε αντίθεση με εκείνο που συμβαίνει με άλλες περιοχές που έδωσαν νερό αλλά είχαν ανταποδοτικά οφέλη από το Ηράκλειο.
Γιατί έπρεπε οι κάτοικοι του Δήμου μας να επιβαρυνθούν το αυξημένο κόστος ρεύματος για το πενταπλάσιο βάθος άντλησης που μας επιβλήθηκε, λόγω της πτώσης στάθμης, από την υπεράντληση των γεωτρήσεων του Ηρακλείου; γιατί έπρεπε όλο αυτό το κόστος να το επιβαρυνθούν οι δημότες μας;
Παρά ταύτα όμως, δείξαμε υπεύθυνη στάση, κατανόηση και αλληλεγγύη προς το Ηράκλειο, και δεν διαμαρτυρηθήκαμε, δεν δημιουργήσαμε προβλήματα στην ομαλή ύδρευση της πόλης. Όμως τώρα κινδυνεύουμε με ολοκληρωτική καταστροφή! Τα πράγματα έχουν ξεπεράσει τα όρια της ανοχής και της αντοχής μας.
Ποιο είναι τώρα το δια ταύτα; Τι πρέπει να κάνουμε;
Κατά την άποψή μου οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν είναι οι εξής κατά σειρά:
1. Πλήρης και σε βάθος ενημέρωση των πολιτών της περιοχής μας για το σοβαρό αυτό πρόβλημα και τις επιπτώσεις που θα έχει στη ζωή μας.
2. Πρόσκληση προς τους περιβαλλοντολόγους, τους γεωλόγους, γενικότερα προς τον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο, ώστε να λάβουν θέση για το παραπάνω τεράστιο περιβαλλοντικό και οικονομικό πρόβλημα.
3. Απαίτηση από την πολιτεία ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες (ΙΓΜΕ), για τις επιπτώσεις που θα έχει αυτό το φαραωνικό έργο, στην ζωή και την οικονομία του τόπου μας.
4. Προβολή με όλα τα μέσα, της αρνητικής θέσης μας για την κατασκευή της καταστροφικής σήραγγας παροχέτευσης των νερών του χώνου του Λασιθίου, προς το φράγμα Αποσελέμη.
5. Άμεση συνεργασία με την Περιφέρεια και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης ώστε να διατεθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, υπεύθυνες για τα νερά, ώστε να γίνει λεπτομερής και άμεση μέτρηση της στάθμης και των παροχών των γεωτρήσεών μας, ώστε να υπάρχει μία αξιόπιστη σύγκριση, αν ο μη γένοιτο, λειτουργήσει η παραπάνω, ούτως ή άλλως, καταστροφική σήραγγα.
6. Δέσμευση του φορέα διαχείρισης των νερών του Αποσελέμη για την άμεση αποζημίωση του Δήμου για το αυξημένο κόστος ρεύματος που θα υπάρξει από τη μείωση της στάθμης των γεωτρήσεων μας.
7. Δέσμευση του Δήμου Ηρακλείου, ώστε συγχρόνως με την έναρξη λειτουργίας του έργου του Αποσελέμη και την τροφοδοσία της πόλης με το νερό από το φράγμα, να σταματήσει αμέσως η λειτουργία των γεωτρήσεων του στην περιοχή μας και να αποδοθούν στο δήμο Μινώα Πεδιάδας. Είναι αδιανόητο να μειώνονται τα αποθέματα μας σε νερό, εξ’ αιτίας του Ηρακλείου, από δύο μεριές: Από τις γεωτρήσεις του Ηρακλείου που αντλούν από την περιοχή μας και από την παρέμβαση του ιδίου στο χώνο του Λασιθίου, που επίσης μειώνει τα αποθέματά μας.
8. Άμεση προετοιμασία του Δήμου ώστε να έχει τη δυνατότητα να προσφύγει σε διοικητικό και δικαστικό επίπεδο αν υπάρξει αρνητική έκβαση στα παραπάνω θέματα.
9. Τέλος, το σημαντικότερο είναι, ότι όλα τα παραπάνω “πρέπει να γίνουν χθες”. Με την έννοια αυτή πρέπει ο Δήμος, εκτός των άλλων, να επιβεβαιώσει τις παλαιότερες θέσεις μας που εκφράζουν την έμπρακτη αντίθεσή μας για την κατασκευή του παραπάνω έργου, λόγω των αρνητικών επιπτώσεων που έχει στην περιοχή μας.
Τότε μόνο θα είμαστε απόλυτα συνεπείς και νομιμοποιημένοι να ζητήσουμε αποζημιώσεις, επανορθώσεις για τις σοβαρές ή ολέθριες ζημιές που θα .υποστεί ο τόπος μας από την καταστροφική σήραγγα του Αποσελέμη.

Λάμπης Γιαννόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: