Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Ανάγκη ενιαίας διαχείρισης των νερών σε επίπεδο Κρήτης... Για το Οροπέδιο ?


Η σύσκεψη έγινε στα γραφεία του διυλιστηρίου του φράγματος Αποσελέμη στη Χερσόνησο και παρόντες, εκτός από τον κ. Δέδε και στελέχη του υπουργείου, ήταν οι Δήμαρχοι Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης και Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, ο Πρόεδρος του ΟΑΚ Δημήτρης Κουνενάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος Φώτης Καζάσης, μέλη του Δ.Σ., στελέχη του Οργανισμού και εκπρόσωποι της εταιρείας που κατασκευάζει τον αγωγό μεταφοράς του νερού και της εταιρείας που κατασκεύασε και λειτουργεί το φράγμα κατά την πρώτη περίοδο λειτουργίας του.

Ο Πρόεδρος του ΟΑΚ επεσήμανε πως ιδιαίτερα η Ανατολική και η Νότια Κρήτη υπολείπονται παρά πολύ στην ύπαρξη νερών, στοιχείο που επιβεβαιώνεται από τα ιδιαίτερα ξηροθερμικά δεδομένα που προκύπτουν από επιστημονικές μελέτες και δείχνουν πως δεν υπάρχουν οι βροχοπτώσεις που απαιτούνται για να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες των ανατολικών και νότιων περιοχών του νησιού, σε αντίθεση με το υψηλό επίπεδο βροχοπτώσεων που καταγράφονται στη δυτική Κρήτη.
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου αναγνώρισε πως το θέμα είναι σοβαρό και πως το ζήτημα της ενιαίας διαχείρισης παρουσιάζει ενδιαφέρον για να συζητηθεί και να μελετηθεί περαιτέρω. «Συμφώνησε και ο κ. Δέδες πως το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η ενιαία διαχείριση νερών σε επίπεδο Κρήτης. Είναι γεγονός πως παρατηρούμε τα βροχομετρικά στοιχεία που δίνουν μεγάλες διαφορές. Ας μην ξεχνάμε πως οι ενστάσεις που υπήρχαν στο παρελθόν για τον Αποσελέμη εστιάζουν στο γεγονός ότι μεταφερόταν νερό από τον ξηροθερμικό νομό προς τα δυτικά. Αυτό πρέπει να ισοφαριστεί και υπάρχει ένα κλίμα πως πρέπει να εξεταστεί η ενιαία διαχείριση», τόνισε ο κ. Κουνενάκης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΤΣΑΛΑΚΗΣ-anatolh.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: