Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Ερωτηματικά για το καταφύγιο άγριας ζωής στο Οροπέδιο

Τελείως ξαφνικά με μια απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης σε μια έκταση, συνολικά 6.596 στρεμμάτων δημιουργήθηκε Καταφύγιο Άγριας Ζωής στη λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο Λασιθίου. Η απόφαση αυτή συνεπάγεται απαγορεύσεις στη χρήση γης...
Ενδεχομένως μια ανάλογη απόφαση στην περιοχή του χώνου που θα δημιουργηθεί η νέα λιμνοδεξαμενή-ταμιευτήρας για τις ανάγκες του φράγματος Αποσελέμη να μετατρέψει το Οροπέδιο σε κέντρο Άγριας Ζωής....
Το ζήτημα μετέφερε στη Βουλή με ερώτησή του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωστής Δερμιτζάκης. Την ερώτηση συνυπογράφουν επίσης και οι βουλευτές Μαρία Διακάκη, Μιχάλης Κριτσωτάκης και Ιωάννης Μιχελογιαννάκης.
Με την ερώτηση τους που απευθύνουν στους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Υπόδομών και Περιβάλλοντος οι βουλευτές επισημαίνουν πως θα καταστραφεί η βιοποικιλότητας, εντός του Κέντρου Άγριας Ζωής στην περιοχή «Λιμνοδεξαμενή» Δ.Ε Αγίου Γεωργίου του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, Νομού Λασιθίου, που ιδρύεται, με βάση την απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης.

Τονίζουν πως απαγορεύεται ακόμα και η καταστροφή φυτοφραχτών, γεγονός που σημαίνει ότι μέσα σε λίγα χρόνια «τα βάτα θα πνίξουν τις καλλιέργειες», όπως χαρακτηριστικά τονίζουν οι κάτοικοι.
Η έκταση, συνολικά 6.596 στρεμμάτων, που ιδρύεται το Κέντρο Άγριας Ζωής είναι κατεξοχήν αγροτική γη κατά 85%, χορτολιβαδική κατά 8% και παραλίμνια (λόγω τεχνητών λιμνοδεξαμενών) κατά 7%.
Επιπλέον στην απόφαση, και πέραν των απαγορεύσεων του ν.3937, έχει προστεθεί η δυνατότητα «με απόφαση μας, που θα δημοσιευθεί στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, μπορεί να απαγορευθεί ή να τεθούν όροι ή περιορισμοί στην άσκηση της αλιείας, γεωργίας, βοσκής, υλοτομίας, χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και της συλλογής και κοπής αρωματικών, βαφικών, αρτυματικών, μελισσοκομικών και ανθοκομικών – διακοσμητικών φυτών για εμπορικούς λόγους».
«Η παραπάνω δυνατότητα έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους του Οροπεδίου σχετικά με τις προθέσεις της διοίκησης όσο και για τους πραγματικούς λόγους που επελέγη η δημιουργία ΚΑΖ σε καλλιεργούμενη περιοχή και μάλιστα με τέτοιους όρους. Ιδίως οι οικισμοί που βρίσκονται στα όρια της ζώνης και έχουν τις αγροτικές τους εκμεταλλεύσεις εντός του ΚΑΖ, όπως ο Άγιος Κωνσταντίνος, το Μέσα Λασίθι, το Μέσα Λασιθάκι και ο Αγ. Γεώργιος, απειλούνται με καταστροφή», επισημαίνουν.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τους υπουργούς να δώσουν εξηγήσεις για τους λόγους που υπαγόρευσαν το χαρακτηρισμό της παραπάνω περιοχής ως Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ), η οποία μάλιστα αποτελεί τμήμα της με κωδικό GR4320002 Ειδικής Ζώνης Διατήρησης σύμφωνα με τον εθνικό κατάλογο των περιοχών που έχουν ενταχθεί στο κοινοτικό δίκτυο Natura 2000.

Δεν υπάρχουν σχόλια: